Zeeverkenners

De waterscouts zijn een bijzondere tak binnen de scouting. Waarbij de landgroepen nog de originele technieken toepassen als keukens en vlotten maken met behulp van pionieren, richten de zeeverkenners zich meer op het zeilen. Wij proberen er ook voor te zorgen dat de verkenners zo vaak mogelijk de plas op gaan. Wanneer je als jongmaatje aanmonstert, leer je gaandeweg het zeilen in de praktijk van je bootsman en kwartiermeester. Wanneer je dan rond de leeftijd van 14 komt, heb je de mogelijk om een CWO zeildiploma te halen. Omdat de verkenners al meerdere jaren praktijkervaring hebben voordat ze hieraan beginnen, stromen ze meestal al binnen bij CWO 2 en soms zelfs bij CWO 3.

Naast het zeilen is er in de winter meer tijd voor conventionele scoutingactiviteiten. Dan fietsen we naar de Bloemendaalse duinen of pionieren bruggen met behulp van sateprikkers. Ook klussen we op zaterdag om de boten aan het begin van het zeilseizoen er weer goed uit te laten zien.

Ook wordt er aandacht besteed aan insignes, welke vooral op het zomerkamp behaald kunnen worden. Dit zijn diploma’s voor het behalen van sporten en vaardigheden zoals kanoën, zwemmen, zeilen en roeien maar ook voor het kennen van schip en tuig, het koken voor een grote groep, het marrelen van een zeil en het kennen van de geluidssignalen.

De Prins Willem

De Prins Willem Zeeverkenners bestaan uit een groep van 25 jongens van 10 jaar tot en met 17 jaar die zijn ondergebracht in bakken (groepjes) variërend van ca. 6 tot 8 jongens. Iedere bak heeft aan het hoofd een bootsman, die verantwoordelijk is voor zijn eigen bak en boot. Daarna komt de kwartiermeester, die samen met zijn bootsman ervoor zorgt dat de bak goed draait.

In het zomerseizoen komen de zeeverkenners rond 13:00 aan boord om de bootjes op te tuigen. Om 14:00 openen we en om 17:30 wordt de dag afgesloten. In het winterseizoen, wanneer de bootjes op de kant worden gelegd, sluiten wij om 17:00.

Het scoutingseizoen loopt gelijk met het schooljaar. Tijdens de vakanties gaan de troeptijden gewoon door, met uitzondering van de zomervakantie en de kerstvakantie. In de eerste 2 weken van de zomervakantie houden wij altijd het zomerkamp. Wij gaan dan 11 dagen naar een leuke locatie in Nederland. Tevens proberen wij om de paar jaar een kamp te houden met ons eigen clubhuis de ex Hr. Ms. de Naaldwijk.

Activiteiten

Haarlem heeft veel waterscouting groepen in de omgeving wat de gezamenlijke spellen ontzettend leuk maakt. Zo hebben we in oktober de jaarlijkse roeiwedstrijden, waarbij we vanuit het centrum van Haarlem naar onze eigen groep, de Prins Willem, roeien. In juni is de Mooie Nel Cup, jaarlijkse zeilwedstrijden op de Mooie Nel. In maart zijn de jaarlijkse zwemwedstrijden waarbij de Prins Willem vaak hoog eindigt (het blijft natuurlijk een jongensgroep) en met Hemelvaart reizen wij af naar Leiden om daar aan de landelijke zeilwedstrijden mee te doen op de Kagerplassen. Dit is meteen een mooi voorproefje voor de nieuwe jongens om aan het zomerkamp te wennen (dit is een namelijk 4 daags kamp).

In het winterseizoen liggen de bootjes op de kant en is er ruimte om wat meer de natuur in te gaan. Zo fietsen wij vaak naar de Bloemendaalse duinen om daar vlaggenroof of handelsspel te doen. Ook organiseren wij uitstapjes naar de brandweer of naar de marine, welke banden door ons wachtschip erg goed zijn.

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt, neem dan even contact op via de contact pagina of kom gewoon langs op zaterdagmiddag tussen 13:00 en 14:00!